sheltiens skötsel:Pälsvård

Sheltiens päls är en del av dess söta och eleganta utseende. Det kommer ofta frågor om sheltiens päls, om hur den ska skötas och om det tar mycket tid och om man bör klippa den på sommaren. Så här kommer en artikel om det!

Sheltiens päls kräver inte så mycket tid som man kanske tror. Men en del saker bör man tänka på.

Pälsen består av underull och långa täckhår. Den är både vatten – och smutsavstötande. Det är sällan smutsen kommer så långt in som till huden. Pälsen skyddar både mot kyla på vintern och värme på sommaren. Tänk dig en varm sommardag, då är det skönt att ha en isolerande skjorta. På liknande sätt skyddar pälsen då det är varmt. Så i normalfallet bör pälsen inte tunnas ut eller rakas. Tycker man ändå att hunden har svårt för värmen kan man i värsta fall raka/klippa magen och insida lår. Att blöta tassarna brukar också vara väldigt effektivt.Tänk på att aldrig överanstränga hunden i sommarvärmen! Låt den ligga i skuggan eller vara inomhus. Se till så den har tillgång till friskt vatten.

 

Vilka tillbehör är bra att ha?

Stålkam och karda

Borste, vanlig sax, effileringssax och klotång

(Hundschampo och hårfön)

 

Borstning

Borsta ända in till huden för att nå både täckhår och underull. Börja med att borsta mothårs för att vara säker på att hela bottenpälsen nås. Borsta igenom HELA pälsen ända in till huden så det kommer in luft mellan, då skyddar pälsen särskilt bra mot kyla och värme. Borsta försiktigt så att inte pälsen slits av såvida inte hunden fäller! Pälsen bakom öronen tovar sig ibland, då den oftast är den mjuk och fin. Sök igenom pälsen efter ytterligare tovor. Borsta pälsen medhårs avslutningsvis.

Det kan vara lämpligt att borsta igenom pälsen en gång i veckan, då hinner det inte bli så mycket tovor.

Pälsen bakom örat blir lätt tovig. Kamma försiktigt.

 

Hur ofta bör sheltien bada/ duscha?

Då man varit ute i regn och smuts är det oftast tillräckligt att duscha av tassar och ben med vatten. Det räcker att bada några gånger om året. Ofta badas den i samband med fällningen. Många anser att fällningen påskyndas genom bad.

 

Bad och schamponering

Borsta igenom pälsen, fukta den med ljummet vatten. Blanda ut schampot i en flaska med vatten. Schamponera och skölj. Upprepa schamponeringen ännu en gång. Skölj noga. Om pälsen är mycket tjock kan det vara bra att använda balsam som gör pälsen lättare att reda ut. Torka pälsen noga med handduk/ Plutoduk. Föna / borsta pälsen helt torr.

 

Framtassar

Före klippning

Klipp klorna. Klipp pälsen under tassarna. Klipp pälsen runt tassen, och forma till pälsen på tassens ovansida. Här kan det vara bra att använda effileringssaxen. Klipp pälsen baktill på tassen (ca ½ cm), då håller sig tassarna renare vid promenader. Borsta ut pälsen på tassens baksida och jämna till mot fanorna.

 

Baktassar

Klipp klorna. Klipp pälsen under tassarna. Klipp pälsen runt tassen och forma till den på ovansidan med effileringssax. Klipp baktill på tassen (ca ½ cm) upp mot hasorna. Borsta pälsen på hasorna och jämna till bakåt.

 

Öronen

Klipp bort hårstrån som sticker ut.

Beroende på hur öronen ser ut ska de klippas på lite olika sätt. Tunga öron klipps mer än lätta.

Klipp försiktigt längs örats kant.

Hårstrån som sticker ut och gör att örat ser ovårdat ut tas bort. Pälsen på insidan örat kan klippas kort.

 

Så här ska en sheltiepäls vara enligt standarden…

Shetland sheepdog skall ha s.k. dubbel päls. Täckhåret skall vara långt, rakt med grov struktur. Underullen skall vara mjuk, kort och tät. På hals och bröst skall pälsen vara mycket riklig och bilda man och krås. Frambenen skall ha rikliga fanor. Ovanför hasen skall bakbenens vara rikligt pälsbeklädda, men nedanför halseden skall pälsen vara tämligen kort. Även ansiktet skall ha kort päls. Pälsen skall vara anpassad till kroppen och varken dominera eller dölja kroppsformen. Helt korthåriga hundar är absolut inte önskvärda.

©  _Wilma